KAAKELIUUNIT      LEIVINUUNIT JA HELLAT      MUUT TULISIJAT      SAVUPIIPUT      YHTEYSTIEDOT
Savupiippu

SAVUPIIPUT

Tiilestä muuratulla piipulla on paljon hyviä ominaisuuksia. Se on  turvallinen, pitkäikäinen ja se varaa lämpöä. Ja ikääntynyttä piippua voi korjata – poltettuja tiiliä on valmistettu tuhansia vuosia eikä loppua näy. Asiantuntevassa uudisrakentamisessa muurin paikka ja koko määräytyvät suunnittelun alkuvaiheessa.

Tiilipiippu tarvitsee enemmän tilaa kuin elementtihormi tai teräspiippu. Toisaalta uudisrakentamisessa käytetään nykyään enää harvoin mahdollisuutta muurata piippu ristikkäisen palomuurin päälle. Piippu tarvitsee vähintään yhtä tukevat perustukset kuin varsinainen rakennus.

PIIPUN KRUUNU

Vesikatteen yläpuolelle nouseva savupiipun osa, ”korsteeni” on olennainen osa koko talon ilmettä. Vesikatteen läpivientikohdassa on usein tiilinen paksunnos, jolla piippu on perinteisesti eristetty palavista rakenteista. Paksunnos toimii myös tippanokkana ja jäsentää kokonaisuutta.

Piipun kruunulla on silläkin merkitys paitsi ”esteettisenä kruununa” myös tippanokkana, joka vähentää alempien tiilikerrosten vettymistä sateisina ajanjaksoina. Usein ylin kerros on muurausta suojaava raudoittamaton kuivabetonivalu. Rakennuksen vesikatemateriaalista riippumatta piipun läpivienti on hyvä pellittää.